U bent hier:

Acht prioriteiten voor de CLP-herziening

 

CLP is een hoeksteen van de Europese wetgeving voor chemische stoffen die, kort gezegd, de indeling, etikettering en verpakking van chemische producten regelt. Dit uitgebreide pakket van regels beslaat tal van sectoren en wordt momenteel herzien door de Europese Commissie. Om van die herziening een succes te maken, schuift de DUCC (Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group) een aantal concrete prioriteiten naar voor, die Detic met stip ondersteunt.

Downstreamgebruikers zijn ondernemingen of individuen die gebruikmaken van een chemische stof als zodanig of in een mengsel bij hun industriële of beroepsactiviteiten. De sectoren die Detic vertegenwoordigt vallen hier ook onder, met name: cosmetica, detergenten, lijmen en mastieken, biociden.

De herziening van CLP heeft een rechtstreekse invloed op deze downstreamgebruikers. Reden genoeg voor de Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group (DUCC) om haar belangrijkste aanbevelingen kenbaar te maken aan de beleidsmakers en het grote publiek, in de vorm van acht concrete prioriteiten. Detic onderschijft deze prioriteiten volmondig.

1. Aanvullende gegevens toestaan om stoffen als "mobiel" in te delen onder CLP

2. Relevante etikettering voor de eindgebruiker

3. Voldoende overgangsperioden om veranderingen door te voeren

4. De criteria voor hormoonverstorende stoffen overeenstemmen met de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)

5. Wijzigingen over de gevarenclassificatie eerst op mondiaal niveau afstemmen

6. De compliance bij online verkoop van chemische producten verbeteren

7. Autoriteiten hebben expertise nodig om veranderingen door te voeren

8. De meldingsplicht bij antigifcentra niet uitbreiden tot stoffen

 

DUCC en Detic dringen er bij de Europese Commissie sterk op aan rekening te houden met deze prioritaire aanbevelingen. Lees meer over de acht prioriteiten (in het Engels): www.detic.be/Public/images//pdf-s/2022-10-20-ducc-priorities-on-clp-final.pdf 

 CLP herziening