U bent hier:

Cosmetica-industrie ondersteunt wereldwijd verdrag om plasticvervuiling aan te pakken

 

170 landen namen deel aan een driedaagse VN-conferentie (UNEA-5), die liep van 28 februari tot 2 maart. Op tafel lag (onder meer) een wereldwijd bindend verdrag om komaf te maken met plasticvervuiling. In een gezamenlijk standpunt, gesteund door organisaties uit de hele wereld, schaart de cosmetica-industrie zich achter dit initiatief. DETIC is één van de ondertekenaars van het gezamenlijk standpunt.

De cosmetica-industrie is een groot voorstander van een wettelijk bindend verdrag om de vervuiling door plastic in te dammen. Beter afvalbeheer en recyclingsystemen zijn essentieel, net als inzetten op innovatie, ecodesign en waar mogelijk de productie en het gebruik van nieuw plastic verminderen. Het bevorderen van een circulaire en duurzame economie is intrinsiek verbonden met het oplossen van dit probleem, zo staat te lezen in het standpunt.

De sector staat pal achter de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties en heeft al serieuze stappen gezet ter ondersteuning van een circulaire economie. Belangrijk om aan te stippen, is de zoektocht naar nieuwe distributiemodellen, zoals het hervullen van verpakkingen en alternatieve verpakkingsmaterialen. DETIC werkt actief aan de zoektocht naar nieuwe distributiemodellen, bijvoorbeeld in het kader van de Green Deal Anders Verpakt.

Tegelijk erkent de sector het belang van plastic in de weg naar een circulaire economie. In sommige gevallen hebben zij een lagere ecologische voetafdruk dan andere stoffen, zeker wanneer het hergebruikt of gerecycleerd plastic betreft. Bedrijven in de cosmetica- en persoonlijke verzorgingsindustrie zijn wereldwijd toonaangevend op het gebied van productveiligheid, kwaliteit, innovatie en duurzame bedrijfsvoering. Bovendien leveren haar producten een belangrijke bijdrage aan de wereldeconomie én aan de gezondheid en het welzijn van miljoenen consumenten. Daarom schaart de industrie zich achter een wettelijk verbindend verdrag, maar schuift het wel een aantal principes naar voor om zich op te baseren (levenscyclusanalyse, richtlijnen voor product-design, geharmoniseerde definities, …).

Lees hier alle principes en het volledige standpunt (Engels)