U bent hier:

PFAS in cosmetica: not forever?

 

PFAS (perfluoroalkyl) is een verzamelnaam van stoffen die heel veel verschillende substanties omvat, waaronder ook het intussen beruchte PFOS (perfluoroctaansulfonzuur). Ook in consumentenproducten (zoals cosmetica) komen stoffen uit de PFAS-familie voor en dat riep de voorbije maanden veel vragen op in de pers. Voor cosmetica is ongerustheid echter onterecht en wel om een simpele reden. Álle cosmetische producten die in de Europese Unie op de markt gebracht worden, zijn per definitie veilig en legaal omdat ze aan ‘s werelds strengste risicobeoordeling onderworpen zijn.

Cosmetica bevatten mogelijk ingrediënten uit de PFAS-familie. De waterafstotende, vetwerende en vuilwerende eigenschappen maken dat het een nuttig, zij het zeldaam, ingrediënt is voor bijvoorbeeld mascara, fond de teint, lippenstift of make-up poeder. Het is eenvoudig om na te gaan of bepaalde stoffen in een product zitten, aan de hand van het etiket. Op ieder product staat de zogenaamde INCI-lijst die de gebruikte ingrediënten vermeldt, in alle transparantie.

Sinds duidelijk werd dat in de regio Antwerpen een stuk grond vervuild is met de chemische stof PFOS, laaide het debat hierover fel op. De ophoping van deze Forever Chemicals in de grond is inderdaad een reden voor bezorgdheid. Te hoge concentraties houden risico’s in voor de mens en het milieu, net omdat de stof nauwelijks afbreekbaar is. Toch is er nood aan nuance en mag niet alles over één kam geschoren worden.

Veiligheid gewaarborgd dankzij strenge controles

Wat cosmetica betreft, is er geen reden tot ongerustheid. Simpelweg omdat álle cosmetische producten die in de EU op de markt gebracht worden, een strenge risicobeoordeling ondergaan. Een robuust veiligheidsdossier met ruime marges verzekert dat er geen risico’s zijn. Als op het etiket een ingrediënt uit de PFAS-familie staat, is het per definitie in zo’n kleine dosis dat het veilig is voor de gezondheid. Anders zou het product nooit de strenge beoordeling doorstaan.

De wetenschappelijke risicobeoordeling van cosmetische ingrediënten vormt de hoeksteen van de Europese cosmeticaregelgeving. Het onafhankelijke orgaan SCCS (Scientific Committee On Consumer Safety) beoordeelt het risico van ingrediënten op basis van strikte wetenschappelijke criteria. Ook eventueel hormoonverstorende effecten maken deel uit van de beoordeling en dit met ruime veiligheidsmarges.

In ieder geval stelt DETIC vast dat PFAS-stoffen – wat cosmetica betreft - een uitstervend ingrediënt zijn, dat in België weinig voorkomt. Bovendien is er op Europees niveau een restrictie in aantocht, waarbij het gebruik van de stoffen wettelijk verder zal ingeperkt worden.

 

Website van het SCCS: https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety_en
Meer informatie over PFAS in de EU: https://echa.europa.eu/hot-topics/perfluoroalkyl-chemicals-pfas
SCCS Notes of Guidance for the testing of cosmetic ingredients and their safety evaluation - 11th revision: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_250.pdf