U bent hier:

Statiegeld = goede wil, verkeerde opzet

 

Het Belgische inzamelsysteem via de blauwe zak van FOST Plus garandeert een uitmuntende recyclage van verpakkingen. De invoering van een bijkomende statiegeldsysteem zal de sorteerregels complexer maken, wat een negatieve impact zal hebben op de uitstekende recyclageresultaten in België. Statiegeld ondermijnt dan ook het doeltreffend systeem van de blauwe PMD-zak.


Een goed recyclagesysteem is het toonbeeld van circulariteit


Stop de vooroordelen! Statiegeld verbetert de recyclagegraad niet. In België bedraagt het recyclagepercentage voor PET-flessen 85 % en voor blikjes 98 %. 
Landen met een statiegeldsysteem doen niet veel beter en scoren vaak zelfs slechter. Zweden en Estland halen voor de PET-flessen bijvoorbeeld 82 %, Noorwegen doet het met 87 % iets beter. Voor een systeem dat drie keer zo duur is als het onze is het recyclageresultaat dus bijzonder pover.

Bovendien mogen we best trots zijn op het feit dat verpakkingen die in de blauwe zak gesorteerd worden, na recyclage een nieuw leven krijgen als nieuwe verpakkingen of voorwerpen. Zo worden de PET flessen gerecycleerd tot nieuwe plastic flessen of tot PET sheets (plastic vellen) die gebruikt worden om o.a. PET-schaaltjes te maken of voor nieuwe toepassingen in health care, autosector (waar bijvoorbeeld autotapijten van gemaakt worden)...

Door de plastic flessen opnieuw tot een kwalitatieve grondstof te recycleren, vermijden wij dat er nieuwe primaire grondstoffen ingezet worden. Een toonbeeld van circulariteit.


Maak het niet ingewikkelder dan nodig


Met het statiegeld voegen we een extra laag toe aan een ingeburgerd inzamelsysteem met het risico op verwarring en zelfs demotivering bij de Belgen. Want die zullen zich vooral concentreren op de verpakkingen met statiegeld en niet meer de moeite nemen om de resterende PMD-verpakkingen en ander afval te sorteren. Daardoor zetten we onze uitstekende recyclagecijfers op de helling.


Zwerfvuil verdient een globale aanpak


Sommigen noemen statiegeld als een oplossing voor zwerfvuil. Dit lijkt een snelle oplossing, maar weinig doordacht. Een statiegeldsysteem zou maar een klein deel van het probleem oplossen. Zwerfvuil is een fenomeen dat een grondige en globale aanpak op lange termijn vraagt. Ervaring wereldwijd toont aan dat één enkele oplossing niet bestaat, maar dat een globale benadering van dit maatschappelijk probleem vereist is.

Zo heeft FOST Plus Mooimakers in het leven geroepen, een initiatief dat bedrijven en consumenten aanspoort om gezamenlijk het zwerfvuil te bestrijden.
DETIC heeft zich dan ook geëngageerd om dit project ten volle te ondersteunen.